Vårdagjämning

Vårdagjämning

Solen vandrar i jungfruns liv
Här går ingenting vilse
Månen i blodet och ögat i skyn
Här är ingenting vilse
Natten blir stjärnan på hjärtats strå
Morgon och afton är samma port
Intet skall göras men allt är gjort
Blott all världen är vilse


Det finns en ganska vitt bredd bild om att Lindegren är lika med mörk, domedagsmässig lyrik. Det är intressant eftersom det visar hur viktig mannen utan väg är i hans författarskap. Det är obestridligen en samling som verkligen visar på människans ondska och förgörelsekraft. Om man däremot tittar på Sviter och Vinteroffer som kom därefter är stämningen i dessa inte i närheten av den förestående apokalyps som präglar mannen utan väg. I dessa finner man istället oftare finstämda dikter om kärlek, existentiella frågeställningar och rena pastoraler.

Om vi tittar på ”Vårdagjämning” från Vinteroffer behandlar den liv och död och vår syn på dessa ofrånkomliga skeenden. Att använda vårdagjämningen, tiden då natt och dag är lika långa, är effektivt. Det ger en omedelbar positiv grundton då man vet att dagen, livet, kommer att bli längre och skönare för var dag som går. Den underförstådda kalla obarmhärtiga vintern övergår till en bild av fruktsamhet genom solen, livgivaren. Den blir del av oskuldsfullheten, de ursprungliga möjligheterna i livet. Lugnet understryks därefter av ”Här går ingenting vilse”. Det finns en trygghet i årstidernas växlingar.

Att livet inte är en enkel resa visas på ”Månen i blodet” i rad tre. Det finns alltid ett mått av melankoli och galenskap som inte går att bortse ifrån. Fortsättningen ”och ögat i skyn” antyder att detta alltid är och kommer vara en del hos drömmarna, konstnärerna. Samtidigt ger det religiösa undertoner om högre makter, vilket ger en känsla av förtröstan och en mer ödesmättad ton, att det bara är att acceptera livets svårigheter. Precis som i rad två förstärker rad fyra ”Här är ingenting vilse” detta.

”Natten blir stjärnan på hjärtats strå” är en vacker bild av kärleken, dels av kärleksmöten som inträffar nattetid, dels frånvaron av varandra om natten, att den blir vad som ger glöd och lyser upp kärleken. Skörheten i att älska någon är också tydlig genom ”strå”.

I de nästföljande raderna ”Morgon och afton är samma port / Intet skall göras men allt är gjort” visas på livets förgänglighet. Allt kommer och försvinner ur detsamma och det går inte att göra något åt det. Den avslutande raden ”Blott all världen är vilse” kan läsas som att livet och döden kan vi inte påverka, men ”världen” som är konstruerad av människan, det är där vi kan gå vilse. Det är upp till oss själva att skapa våra liv och göra vad vi vill med dem.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0